Cal creure cegament en el que diuen els llocs web i blocs de tot el món?

26.4.09 | | 0 comentaris »

Els investigadors estan treballant per desenvolupar eines que mesurin la fiabilitat d’Internet. "La necessitat d’avaluació dels continguts es fa més urgent a mesura que augmenten els llocs alimentats pels usuaris, els quals improvisen com periodistes, científiques o historiadors", ha explicat un dels investigadors que participen en el Congrés WWW, Andreas Juffinger. Aquest investigador treballa en el 'Know-Center', un centre de recerca tecnològica amb seu a Àustria. El seu equip treballa per desenvolupar un programa que analitza automàticament els blocs i els classifica en tres categories: "molt creïble", "moderadament creïble", i "no creïble". El que el programa fa és identificar automàticament l’estadística d’aparició de paraules clau d’un lloc i, a continuació, comparar el seu contingut amb els d’articles de premsa sobre el mateix tema i de la informació publicada considerada fiable.

Tot sembla ser que la cerca la volem fer de fer automàtica utilitzant un programa, perquè és impossible per als usuaris identificar i llegir tots els blocs. Al Japó, els investigadors estan desenvolupant un programa per sondejar diferents punts de vista disponibles a Internet al voltant del mateix tema, i després presentar als navegants com el "mapa de punts de vista" que permet comparar els llocs.

Estic convençut que aquests treballs ens ajudaran a fer-nos una opinió més fiable dels llocs web que visitem normalment.
Moltes de les notícies fiables que llegim habitualment no són ben bé la realitat del que esta passant, webs i blocs aporten informació complementaria que habitualment no ens ensenyen, no interessa que es conegui o bé distorsiona la realitat, per no parlar, és clar, d’aquells mitjans que només ens ensenyen una part de la realitat.

No obstant, em queda un gran dubte per aclarir: Faran el mateix amb el que consideren mitjans de comunicació fiables?