Viquipèdia, conflicte de fiabilitat?

23.5.09 | | 0 comentaris »

El nombre de pàgines web disponibles en el món va augmentar de 500 el 1994 a desenes de milions a data d’avui, d’acord amb les dades facilitades per Microsoft.
Un dels llocs més populars avui en dia és la Viquipèdia, l’enciclopèdia 'en línia' que permet a cada persona a aprendre més sobre un tema i a més afegir informació als articles consultats. Aquest enfocament de vegades ha causat serioses dubtes sobre la seva credibilitat, com quan el gener Viquipèdia va dir per error que el senador nord-americà Edward Kennedy havia mort, el mateix dia de la presa de possessió del President Barak Obama.
A pesar d’aquests incidents, la Viquipèdia ha crescut constantment des de la seva fundació el 2001 i actualment ofereix fins a 2,6 milions d’articles en la seva versió en anglès, en català hi han 177.282 articles. Per avaluar la seva credibilitat, els investigadors de la Universitat d'Udine, Itàlia, estan treballant en la creació d’un algoritme que assigna notes de qualitat als articles i als seus' redactors'. "Els resultats preliminars mostren que l’algorisme sembla identificar correctament els elements de bona i mala qualitat", segons va assegurar l’equip dirigit per Alberto Cusinato en un document presentat a Madrid.

La revista científica britànica Nature va examinar una sèrie d’articles científics disponibles en 2005 a la Viquipèdia i en la prestigiosa Enciclopèdia Britànica la conclusió a la que varem arribarés que: Les entrades de la Viquipèdia sovint són confuses i estan mal estructurades. Sobre l’exactitud de la informació, consideren que la diferència és més aviat mínima.

Amb tots aquests enrenous vers la credibilitat dels blocs, webs i ara contra Viquipèdia em sembla una campanya orquestrada per poders fàctics amb interessos molt ben definits.