WiFi municipal: autoprestació, accés públic a Internet i dispositius mòbils

23.3.09 | | 0 comentaris »

Arran del conveni signat per l'Ajuntament de Sant Boi i el Consorci Localret per a realitzar a la nostra ciutat un pla director participatiu de la societat del coneixement i determinar els punts febles i millorar els punts forts, ens pot anar molt bé els exemples d’altres ciutats que ja han fet un primer pas i que avui els seus ciutadans ja poden gaudir de connexions sense fil.
En el món del Facebook, un grup de santboians i santboianes, en total més de 900, s’han fet membres de: "Volem Wifi gratis a Sant Boi de Llobregat".

Cada dia són més els municipis que busquen oferir serveis de connexió pública sense fils a Internet, per això han de complir els requisits que marca la Comissió del Mercat de Telecomunicacions (CMT).

A Barcelona, la CMT ha autoritzat que equipaments municipals com biblioteques i centres cívics, culturals i socials prestin servei de WiFi al ciutadà. A més de l’accés lliure, la xarxa també permetrà apropar els recursos digitals a la ciutadania. El servei estarà enfocat a la navegació per Internet i amb limitacions per a la descàrrega i l’accés a pàgines de joc i contingut per a adults. La CMT va considerar el passat 5 de març que en els centres que realitzen activitats culturals i socials puguin oferir accés a Internet com un servei d'autoprestació. Per a la resta d’equipaments municipals previstos l'Ajuntament de Barcelona espera que la CMT fixi les condicions de la prestació del servei per tal que no afectin a la competència en l’àmbit de les telecomunicacions.

El municipi de Avilés va ser dels primers que va obtenir el permís per desplegar una xarxa inhalámbrica d’accés públic a Internet que abasta 75 hectàrees de la ciutat, aproximadament el 60% del centre urbà, amb un cost anual d’infraestructura i manteniment de 20.000 euros.

Segons he pogut llegir alguns dels requisits per aconseguir una llicència per oferir accés a Internet gratuït són que l’administració s’inscrigui com a operador en el registre de la CMT i, com indica la llei, no pot destinar diners públics per al seu finançament, és a dir, s’han d’utilitzar fons privats.